Лого на страниците (малко). Система Orphus
Ако забележите грешка, маркирайте израза с мишката и натиснете Control+Enter. Благодаря!
Александър Иванов
Когато нещата не вървят
Какво е BSD?
 
Съкращение от Berkeley Software Distribution. Тоест, операционната система UNIX, разработвана в университета Бъркли в Калифорния.
BSD се разработва отдавна — от 1977 година. През годините части от текста на програмите се отваря било за изследователски, било за учебни цели, а от 1991 година (когато се появява и първият вариант на линукс) е изцяло свободен софтуер.
И както става в отворения код, започват да се развиват различни варианти. Днес най-разпространена е FreeBSD, но има още OpenBSD, NetBSD и тъй нататък.
Ако се разровиш в интернет, ще видиш още операционни системи с отворен код, които са от типа на UNIX. Информатиците ги обичат заради прословутата гъвкавост и защитеност на UNIX и често ги поставят на сървъри.
Ама ако ти си филолог — не се занимавай с това.
Две са причините за този ми съвет. Първо, инсталирането и настройката на FreeBSD, например, искат ма-а-алко повече познания. Второ, много време ще губиш с поддръжката на системата си. Остави това на информатиците, а ти си стой на някоя удобна сглобка на линукс, за да си вършиш твоята работа. Ще имаш предимствата на операционна система от типа на UNIX, ама ще имаш и лекотата на поддръжка, характерна за линукс.