Лого на страниците (малко). Система Orphus
Ако забележите грешка, маркирайте израза с мишката и натиснете Control+Enter. Благодаря!
Александър Иванов
Когато нещата не вървят
Къде ми е файлът?
 
— А ти къде го записа?
— Как къде?! В компютъра!
Положението е малко неловко, приятелю! Все едно съм ти дошъл на гости, а ти ме питаш: „Къде е солта?“, „Къде са ми чорапите?“, „А гащите къде са ми?“. Ама нали сме в твоята къща, защо питаш мене?
Вземи ги разучи малко тези неща.
Просто задължително е да знаеш къде съхраняваш резултата от труда си. И дали изобщо си го съхранил, или просто си го затрил.
Задължително е да си организираш малко работата, защото след този файл сигурно ще направиш втори, трети… Как ще си ги намираш?
И все пак.
Както казва един шегаджия, на съвременния диск можеш да загубиш цял филм. Вярно е — можеш.
Така че да потърси файл се налага на всеки, който работи с компютър. И затова съществуват много търсещи програми.
Файловите менажери (това са програмите за работа с файловете и директориите) обикновено също предоставят някакви възможности за търсене на файлове — кога по-добри, кога не чак толкова. Разучи ги.
Важно е да се знае, че файлове могат да се търсят по различни белези: по името на файла, по дължината му, по типа му или по датата и часа на създаването му (включително по зададен период), по това кой е създал файла и дори по това съдържа ли се определена информация в него.
Всичко това е възможно, разбира се, само защото тази информация се записва на диска — било във файловата система, било в самия файл.
И накрая — има програми и за търсене на повтарящи се файлове, като ти определяш (повече или по-малко) критериите за „еднаквост“ на файловете. Те се оказват твърде полезни, когато искаш да въведеш малко ред по архивните си дискове, където често едни и същи неща са преписани многократно.
Всичките тези възможности съществуват.
Но нека да предупредя — търсенето на файлове по дисковете е бавно, а с нарастването на дисковото пространство ще става все по-бавно. Така че всичките тези възможности не отменят необходимостта да си организираш работата добре, по удобен за тебе начин.
И да се ориентираш кое къде си пишеш.