Лого на страниците (малко). Система Orphus
Ако забележите грешка, маркирайте израза с мишката и натиснете Control+Enter. Благодаря!
Александър Иванов
Когато нещата не вървят
Абе принтерът ми работи, ама печата съвсем друго, а не това, което съм му пуснал. Какво си съчинява?
 
Няма страшно. Това е класическа ситуация.
Когато си изпратиш нещо за печат (текст, картинка), то се трансформира в удобен за принтера вид и се записва на диска в „опашката“ за печат. Принтерът е сравнително бавно устройство и докато печата един текст, например, ти можеш да му изпратиш още няколко задачки. Ако принтерът е мрежов, в това участват и останалите ти колеги — и те трупат задачки за печат. Този механизъм се нарича spooling, а самата „опашка“ print spooler или просто spool — абе „макаричка“, на която задачите се навиват подред. Всъщност spool е съкращение от Simultaneous Peripheral Operation On Line — програмистите обичат закачки с абревиатури.
Та ако нещо остане недопечатано в тази „опашка“, то ще стои до следващото включване на принтера. Може да стои дни, седмици, месеци…
При това положение — спри печата (дръпни хартията на принтера), щракни върху иконката на принтера и изтрий всички неща за печат от „опашката“; ако принтерът ти има клавиш Reset, натисни го, за да изчистиш паметта на принтера, и пусни пак печата. Сега би трябвало всичко да е наред.