Лого на страниците (малко). Система Orphus
Ако забележите грешка, маркирайте израза с мишката и натиснете Control+Enter. Благодаря!
Александър Иванов
Когато нещата не вървят
Трета страна?
 
Абе, общо взето, правен термин.
Ако ние с тебе се споразумем нещо, ти си едната страна, аз съм другата, а всеки извън нашето споразумение е „трета страна“.
Сигурно това обяснения е наивно — аз не съм юрист. Затова веднага ще мина към практически пример. Ти вероятно така си се и срещнал с този израза.
Инсталираш на компютъра си Windows (законен!). Ти си едната страна; Microsoft®, създателят на софтуера, е другата страна. И сте обвързани с лицензно споразумение. То е написано в Microsoft®, ама и ти си се съгласил с него, щом използваш продукта им.
И решаваш да сложиш Flash Player. Ама Flash Player е на фирмата Adobe®, а тя се явява „трета страна“ спрямо отношенията между тебе и Microsoft®. Така Flash Player е third-party software. Та не се изненадвай, че те карат да се съгласиш с лицензното споразумение на Adobe®, за да инсталираш Flash Player. Ако не се съгласиш, няма и да го инсталираш.
Ти се съгласи, ама не е зле и да прочетеш това, с което се съгласяваш.
В линукс също може да се използва известно количество фирмен софтуер (proprietary software) — това са предимно драйвери за различни устройства, предоставени от производителя на устройството, но и някои програми: Flash Player, Skype (на Microsoft®). И разбира се, те също изискват съгласие с тяхно лицензно споразумение.
Свободният код предоставя и огромен брой хранилища на софтуерни пакети — PPA (Personal Package Archives) на Canonical®, GitHub, PyPI (Python Package Index), Anaconda на Continuum Analytics® и много, много други.
Всичко това, разбира се, е third-party software по отношение на тебе (първата страна) и сглобката на линукс, която използваш (втората страна).
Да, да! Когато използваш свободен софтуер, ти пак си страна в правни взаимоотношения. Не си мисли, че свободният код е извън закона, колкото и благоприятни за тебе да са условията.
В нормалния свят е така.
Само че в една сглобка на линукс различните програми (програмни пакети) обикновено са под различни свободни лицензи. Различията се свеждат най-вече до това можеш ли да използваш този софтуер в комерсиални програми и при какви условия.