Лого на страниците (малко).

Заглавна страница > Четива > Когато нещата не вървят… > Какво е BSD?

 

Александър Иванов

Когато нещата не вървят

Какво е BSD?

Съкращение от Berkeley Software Distribution. Тоест, операционната система UNIX, разработвана в университета Бъркли в Калифорния.

BSD се разработва отдавна — от 1977 година. През годините части от текста на програмите се отваря било за изследователски, било за учебни цели, а от 1991 година (когато се появява и първият вариант на линукс) е изцяло свободен софтуер.

И както става в отворения код, започват да се развиват различни варианти. Днес най-разпространена е FreeBSD, но има още OpenBSD, NetBSD и тъй нататък.

Ако се разровиш в интернет, ще видиш още операционни системи с отворен код, които са от типа на UNIX. Информатиците ги обичат заради прословутата гъвкавост и защитеност на UNIX и често ги поставят на сървъри.

Ама ако ти си филолог — не се занимавай с това.

Две са причините за този ми съвет. Първо, инсталирането и настройката на FreeBSD, например, искат ма-а-алко повече познания. Второ, много време ще губиш с поддръжката на системата си. Остави това на информатиците, а ти си стой на някоя удобна сглобка на линукс, за да си вършиш твоята работа. Ще имаш предимствата на операционна система от типа на UNIX, ама ще имаш и лекотата на поддръжка, характерна за линукс.

Страница: А. И.
Електронна поща
Дата на публикуване: 15.I.2015
Последна редакция: 28.IV.2023
Съобразено с
html5/css3