Лого на страниците (малко).

Заглавна страница > Четива > Когато нещата не вървят… > Ах! Изтрих си файла!

 

Александър Иванов

Когато нещата не вървят

Ах! Изтрих си файла!

Нека първо да ти кажа — туй се случва и на най-големите „специалисти“. Достатъчно е малко разсейване, достатъчно е два пъти да натиснеш не този клавиш, който трябва, и — готово.

При това със същата лекота можеш да изтриеш цяла директория и дори цял диск. Нали се сещаш — директориите (папките) всъщност са файлове?

Затова е важно не само да внимаваш, но и редовно да си правиш резервни (архивни) копия от файловете, с които работиш. Толкова е важно, че ще му посветя отделен разказ.

Когато си в графична среда (Windows, X Window) и волно или неволно поискаш да изтриеш файл (например, натиснал си клавиша Del във файловия менажер), появява се обикновено диалогов прозорец, който изисква да потвърдиш, че искаш да се изтрие файлът. Е, ако сега пак сбъркаш и натиснеш Enter или с мишката чукнеш върху клавиша OK, файлът наистина ще бъде изтрит.

Понеже, въпреки предпазните мерки, всеки може да сбърка, в графичните среди е предвидено „двустепенно“ изтриване на файла: когато уж изтриваш файла, той просто се премества в специална директория, която обикновено е „скрита“, тоест не се вижда с файловия менажер, ама си е директория като всички останали. В Windows достъпът до тази директория е през иконката Recycle Bin; в произхождащите от UNIX операционни системи (Linux, OS X и пр.) е Trash, Trashcan или нещо подобно. При всички случаи има иконка с кошче за боклук и като чукнеш два пъти с левия клавиш на мишката върху нея, отваря ти се директорията с „боклука“.

И сега — внимавай! Намери файла, който си изтрил по погрешка. Чукни върху него еднократно с десния клавиш на мишката. С еднократно чукване с десен клавиш на мишката обикновено се показва тъй нареченото „контекстно меню“ — това е меню, действията с което имат смисъл само за избрания с мишката елемент, та затова е „контекстно“.

И сега — пак внимавай! В контекстното меню има действие Restore — това действие възстановява файла точно на мястото, от където си го изтрил. Но има и действие Delete — това действие вече окончателно, физически изтрива файла. Така че сега се съсредоточи, опичай си акъля, защото ако физически изтриеш файла, възстановяването му е или много трудно, или просто невъзможно.

Спазвай хигиена на кошчето! Редовно изхвърляй боклука!

Много са хората, които никога не поглеждат какво има в кошчето за боклук. Там можеш да намериш всички изтрити файлове, откакто са си купили компютъра. Това е неразумно поне по две причини.

Първо, файловете в кошчето са си просто файлове, каквито са всички останали, и заемат място на диска. Тоест, ако си преместил някой огромен файл в кошчето, не си въобразявай, че си освободил място на диска.

Второ, ако по погрешка си изтрил някой файл и искаш да го възстановиш от кошчето за боклук, как ще го намериш между хилядите други?

Та затова преглеждай и изчиствай редовно кошчето за боклук.

В конзолата: В конзолата, щом изтриеш файл, той просто се изтрива физически. Няма хър-мър — просто си го изтрил и толкова. И няма никакво кошче. Така че — внимавай!

И допълнение: в графична среда също можеш да изтриеш окончателно файла, тоест да не го местиш в кошчето за боклук. Обикновено това става с комбинацията Shift+Del.

А знаеш ли кое е най-глупавото в цялата тази история?

Твоят изтрит файл седи на диска. Физически седи. Би могъл да бъде прочетен. Но нямаш връзка до него.

Аз ще се върна към моята любима библиотечна аналогия — книгата седи в хранилището, но картичката в каталога е унищожена. Как да намериш книгата?

А такива неща стават. Нашият преводач и специалист по възрожденска литература, професор Лиляна Минкова разправя следната история: в Лайпцигската библиотека през войната бил унищожен каталогът на един отдел от библиотеката. И в читалнята на този отдел се чувало непрекъснато: „Herr Luft! Herr Luft! Herr Luft!“. Господин Луфт бил единственият библиотекар, който можел да намери книга в старите тетрадки описи — разбира се, ръкописни, разбира се, на готиш, разбира се, по реда на постъпването на книгите, а не по азбучен ред.

В различните файлови системи изтриването на файл се извършва по различен начин (от техническа гледна точка). Но ако файлът ти е безценен и си струва усилията да го възстановиш, спри веднага работата си — всеки следващ запис на диска може да унищожи и данните в твоя файл.

Има програми, които се опитват да възстановяват изтритите файлове и дори понякога успяват. Ама най-добре потърси някой, който знае как се прави това. А ако си ученолюбив, разучи работата с някоя такава програма, преди да е станала белята.

Така че — повтарям, научи се да си архивираш данните и редовно го прави. По-разумно от това няма.

Страница: А. И.
Електронна поща
Дата на публикуване: 15.V.2014
Последна редакция: 28.IV.2023
Съобразено с
html5/css3